Szczawiany wapnia w moczu. Co o nich wiemy?

Badanie moczu to jedno z najbardziej podstawowych badań laboratoryjnych. Wykonuje się je, by poznać ogólną kondycję organizmu i dowiedzieć się więcej na temat funkcjonowania układu moczowego. Bywa, że na wyniku pojawia się tajemnicza informacja o szczawianach wapnia w moczu. Czym są i co należy o nich wiedzieć?

Szczawiany wapnia

Szczawiany to nic innego jak maleńkie kryształki zbierające się w naszym moczu. Jeżeli występują w niewielkich ilościach, nie budzą niepokoju, ale wykryte w ilościach znacznie przekraczających normę mogą przysporzyć nie lada problemu.

Aby w drogach moczowych powstały szczawiany wapnia, potrzebne są pewne czynniki, które  powodują ich krystalizację np. nadmiar magnezu lub wapnia, a także kwaśne pH. W takim środowisku szczawiany nie rozpuszczają się prawidłowo, co doprowadza do powstawania złogów tzw. kamieni nerkowych.

Jak chronić układ moczowy?

Jeżeli masz predyspozycję do gromadzenia się szczawianów wapnia w moczu, powinieneś wdrożyć odpowiednią, lekkostrawną dietę. Należy też przyjmować dużą ilość płynów, aby zapobiec powstawaniu złogów w nerkach.

Zalecenia dietetyczne:

  • Regularne posiłki – 5-6 posiłków dziennie w regularnych odstępach czasu jedzone bez pospiechu.
  • Posiłki – gotowane w wodzie, na parze, pieczone lub duszone bez tłuszczu.
  • Błonnik – do codziennej diety należy włączyć produkty bogate w błonnik, np. produkty zbożowe pełnoziarniste, surowe warzywa i owoce.
  • Należy zrezygnować z używek.
  • Rezygnujemy również z produktów bogatych w szczawiany np. szczaw, rabarbar itp.
  • Codziennie pijemy dużą ilość płynów.

Zalecane produkty:

  • Produkty zbożowe z mąki pełnoziarnistej (maki, pieczywo).
  • Kasze (gryczana, perłowa, jęczmienna czy pęczak).
  • Ryż (dziki, brązowy).
  • Płatki (kukurydziane, owsiane).
  • Masło surowe.
  • Olej słonecznikowy, rzepakowy, lniany, oliwa z oliwek.
  • Warzywa np. kalafior, dynia, szparagi, ogórki, rzodkiewki, papryka, pieczarki, kukurydza.
  • Owoce np. truskawki, czereśnie, wiśnie, jabłka, owoce jagodowe, arbuz, gruszki.
  • Przyprawy – wszystkie zioła.
  • Słodycze – miód.
  • Napoje – duże ilości wody mineralnej, herbatki i soki owocowe, kawa zbożowa.

Produkty, które należy ograniczyć lub całkowicie z nich zrezygnować:

  • Produkty pszenne i ryż.
  • Kasza manna.
  • Ograniczyć należy ziemniaki, marchewkę, buraki, pomidory, wszystkie rodzaje warzyw kapustnych.
  • Zakazane całkowicie natomiast są wszystkie produkty ze szczawianami tj. szpinak, rabarbar, szczaw, kiszonki i koncentraty sosów i zup.
  • Ograniczyć należy także wszystkie produkty mleczne – mleko, jogurty, sery itp.
  • Zrezygnujmy całkowicie z konserw rybnych, a resztę ryb jedzmy w ograniczonych ilościach.
  • Ograniczmy spożywanie mięsa.
  • W ograniczonych ilościach spożywajmy jajka i cukier.
  • Słodycze są całkowicie zakazane.
  • Zrezygnujmy także całkowicie z mocnych herbat i kawy naturalnej.

Stosując się do powyższych zaleceń oraz przyjmując odpowiednie preparaty, możemy zmniejszyć ryzyko gromadzenia się szczawianów wapnia w moczu. I, co za tym idzie, uchronić się przed bolesnym atakiem kolki nerkowej!